

Menu
Wybierz swoje ulubione danie z naszej pysznej karty





01.
Wolno pieczony rostbef na pieczywie maślanym z konfiturą truskawkową, rukolą i aioli z pieczonego czosnku
52złSlow-roasted roast beef on buttery bread with strawberry confiture, arugula, and roasted garlic aioli
02.
Tatar z polędwicy wołowej z majonezem lubczykowym, szalotką, gorczycą, kozią brodą i borowikiem
54złBeef tenderloin tartare with lovage mayo, shallot, mustard seeds, goat's beard mushroom, and porcini
03.
Krewetki w emulsji winno-maślanej z czosnkiem, chili i szalotką
56złShrimps in white wine and butter emulsion with garlic, chili, and shallot
04.
Tatar z łososia z piklowanym ogórkiem, selerem naciowym marynowanym w syropie z kwiatu bzu i pieczywem maślanym
48złSalmon tartare with pickled cucumber, elderflower-marinated celery and buttered bread
05.
Śledź po tatarsku z pieczywem maślanym
39złTartar-style herring with buttered bread
06.
🍃 Hummus z suszonymi pomidorami, sezonowymi warzywami, granatem i rukolą
42złHummus with sun-dried tomatoes, seasonal vegetables, pomegranate and arugula
01.
Zupa szczawiowa na wędzonych kościach z jajkiem na miękko
28złSorrel soup with smoked bones and soft-boiled egg
02.
Zupa rybna z łososiem, trawą cytrynową, liśćmi limonki i świeżymi ziołami
36złFish soup with salmon, lemongrass, lime leaves, and fresh herbs
03.
Żurek w chlebie z jajkiem na miękko
40złSourdough soup served in bread with a soft-boiled egg
04.
Domowy rosół z trzech mięs z lanymi kluskami
32złHomemade broth with three types of meat and homemade egg noodles
05.
Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem z plastrami bekonu, parmezanem i grzankami
45złCaesar Salad with grilled chicken, bacon slices, parmesan, and croutons
06.
Sałatka z pieczonym rostbefem, konfiturą Truskawkową, prażonym słonecznikiem, pomidorkami cherry i sosem winegret
45złSalad with roasted roast beef, strawberry jam, toasted sunflower seeds, cherry tomatoes, and vinaigrette dressing
07.
Tagliatelle nero di seppia z owocami morza w sosie winno-pomidorowym
54złTagliatelle nero di seppia with seafood in a wine-tomato sauce
01.
Smażony filet z sandacza podany z frytkami i surówką z ogórka kiszonego, czerwonej cebuli i gorczycy
66złFried zander fillet served with fries, pickled cucumber, red onion, and mustard slaw
02.
Smażony filet z dorsza podany z frytkami, sosem tatarskim i surówką z ogórka kiszonego, czerwonej cebuli i gorczycy
64złFried cod fillet served with fries and a pickled cucumber, red onion, and mustard seed salad, accompanied by tartar sauce
03.
Pieczony labraks w całości podany z ziemniakami pieczonymi w ziołach i czosnku oraz miksem sałat z warzywami i sosem winegret
76złWhole roasted sea bass, served with herb and garlic roasted potatoes, and a mixed salad with vegetables and vinaigrette
04.
Halibut dzwonko z kluskami w emulsji parmezanowej z groszkiem cukrowym i szalotką
72złHalibut steak with dumplings in a parmesan emulsion, served with sugar snap peas and shallots
05.
Filet z łososia z tłuczonymi ziemniakami, sezonowanymi warzywami oraz piklowanym ogórkiem i sosem rybnym
78złSalmon fillet with mashed potatoes, seasonal vegetables, pickled cucumber,
and fish sauce
06.
Wolno pieczone żeberka wieprzowe w glazurze z wiśni i wiśniówki, podane z pieczonymi ziemniakami z gzikiem oraz burakami w miodzie i gorczycy
72złSlow-roasted pork ribs in a cherry and cherry liqueur glaze, served with roasted potatoes with buckwheat and honey-mustard glazed beets
07.
Wolno gotowane udka z kaczki w cytrusach podane z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą z żurawiną i sosem mięsnym
79złSlow-cooked duck legs in citrus, served with Silesian dumplings, red cabbage with cranberries, and meat sauce
08.
Schab z kością w panko podany z pieczonymi ziemniakami w ziołach i czosnku oraz kapustą włoską na krótko z boczkiem i koprem
65złPork chop with bone, breaded in panko, served with roasted potatoes in herbs and garlic, and sautéed savoy cabbage with bacon and dill
09.
Pierś z kurczaka sous-vide podana z pieczonymi ziemniakami w ziołach, sosem grzybowym i surówką z ogórka kiszonego, czerwonej cebuli i gorczycy
59złSous-vide chicken breast, served with roasted potatoes in herbs, mushroom sauce, and a pickled cucumber, red onion, and mustard salad
10.
Stek z polędwicy wołowej podany z tłuczonymi ziemniakami z maślanką i szpinakiem, pieczarką portobello duszoną w czerwonym winie oraz sosem pieprzowym
149złBeef tenderloin steak, served with mashed potatoes with buttermilk and spinach, portobello mushroom braised in red wine, and pepper sauce
01.
🧒 Spaghetti bolognese ze świeżo tartym parmezanem
34złSpaghetti Bolognese with freshly grated Parmesan
02.
🧒 Naleśniki z sezonowymi owocami i bitą śmietaną
28łPancakes with seasonal fruits and whipped cream
01.
Gdańskie rurki z kremem pistacjowym i sezonowymi owocami
32złGdańsk pastries with pistachio cream and seasonal fruits
02.
Sernik nowojorski z owocami sezonowymi i lodami słony karmel
34złNew York cheesecake with strawberries and salted caramel ice cream
03.
Lody waniliowe z bitą śmietaną i owocami
28złVanilla ice cream with whipped cream and fruits


Tawerna Dominikańska
Sezonowe Menu w Tawernie
Przystawki
Domowe tortellini z wędzoną makrelą w emulsji parmezanowej z ikrą z pstrąga i szewringami szparagowymi 48 zł
Szparagi na maśle z jajkiem sous vide z sosem holenderskim i pudrem z boczku 38 zł
Dania główne
Filet z halibuta / chorizo/ szalotka / groszek cukrowy / fenkuł 65zł
Pierogi
Pierogi z mięsem z sosem borowikowym 45zł
Pierogi ziemniaczano- grzybowe z sosem tymiankowym 36zł